Składniki:

  • mąka (80 gramów)
  • jajko (1 sztuk)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • woda mineralna (125 mililitrów)
  • truskawki (500 gramów)
  • smalec (według uznania)
  • sól (1 szczypta)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Żółtko dokładnie wymieszać z mąką, cukrem, olejem i wodą mineralną. Ciasto odstawić na 30 minut.
Tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku do 175 stopni Celsjusza.
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Truskawki chwycić za szypułki i zanurzać w cieście, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Mus truskawkowy ze smażonym serem

Aromatyczne, pieczone pstrągi