Składniki:
- mąka (80 gramów)
- jajko (1 sztuk)
- cukier (2 łyżek stołowych)
- olej (1 łyżek stołowych)
- woda mineralna (125 mililitrów)
- truskawki (500 gramów)
- smalec (według uznania)
- sól (1 szczypta)
- cukier puder (według uznania)
Przygotowanie:
Żółtko dokładnie wymieszać z mąką, cukrem, olejem i wodą mineralną. Ciasto odstawić na 30 minut.
Tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku do 175 stopni Celsjusza.
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Truskawki chwycić za szypułki i zanurzać w cieście, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku do 175 stopni Celsjusza.
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Truskawki chwycić za szypułki i zanurzać w cieście, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób