Składniki:

  • mięso wieprzowe (500 gramów)
  • Mieszanka fasoli śródziemnomorska (500 gramów)
  • liść laurowy (4 listków)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • Pieprz w kulkach (5 sztuk)
  • papryka mielona (według uznania)
  • kostka rosołowa (1/2 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)

Przygotowanie:

Fasole namoczyć na całą noc. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzana oliwę i dusić ok. 30 minut wraz z cebulą pokrojona w plasterki i przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Fasolę zagotować w małej ilości wody, gdy stanie się w miarę miękka, dodać do mięsa (wraz z wodą) i gotować jeszcze godzinę. Całość powinna być gęsta, ale można zagęścić odrobiną mąki i kropla śmietany. Podawać z bagietką.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

4 osób

Makaron z makiem i miodem

Kotlety mielone z boczku i ryby