Składniki:
- mięso wieprzowe (500 gramów)
- Mieszanka fasoli śródziemnomorska (500 gramów)
- liść laurowy (4 listków)
- ziele angielskie (5 sztuk)
- Pieprz w kulkach (5 sztuk)
- papryka mielona (według uznania)
- kostka rosołowa (1/2 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
Przygotowanie:
Fasole namoczyć na całą noc. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzana oliwę i dusić ok. 30 minut wraz z cebulą pokrojona w plasterki i przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Fasolę zagotować w małej ilości wody, gdy stanie się w miarę miękka, dodać do mięsa (wraz z wodą) i gotować jeszcze godzinę. Całość powinna być gęsta, ale można zagęścić odrobiną mąki i kropla śmietany. Podawać z bagietką.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
4 osób