Składniki:

  • migdały (150 gramów)
  • orzechy laskowe (100 gramów)
  • pistacje niesolone (100 gramów)
  • mieszanka keksowa (50 gramów)
  • olej arachidowy (2 łyżek stołowych)
  • białka (8 sztuk)
  • miód (500 gramów)
  • aromad migdałowy (1 krople)
  • opłatki prostokątne duże (10 sztuk)

Przygotowanie:

Obrane migdały, pistacje i orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone wymieszać z olejem i mieszanką keksową. Miód podgrzewać 25 minut na małym ogniu, mieszając, aż stanie się bardzo gęsty. Białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć do garnka, a ten wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewać ciepły miód i ubija c je 30 minut, aż masa zyska kremową konsystencję. Wymieszać z bakaliami aromatem i jeszcze chwile ubijać.
Połowę opłatków ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować masa nugatową. przykryć resztą opłatków i zostawić na 24 godziny do zastygnięcia. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

4 osób

Ciasto drożdżowe z dynią

Kurczak w cytrynie