Składniki:
- migdały (150 gramów)
- orzechy laskowe (100 gramów)
- pistacje niesolone (100 gramów)
- mieszanka keksowa (50 gramów)
- olej arachidowy (2 łyżek stołowych)
- białka (8 sztuk)
- miód (500 gramów)
- aromad migdałowy (1 krople)
- opłatki prostokątne duże (10 sztuk)
Przygotowanie:
Obrane migdały, pistacje i orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone wymieszać z olejem i mieszanką keksową. Miód podgrzewać 25 minut na małym ogniu, mieszając, aż stanie się bardzo gęsty. Białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć do garnka, a ten wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewać ciepły miód i ubija c je 30 minut, aż masa zyska kremową konsystencję. Wymieszać z bakaliami aromatem i jeszcze chwile ubijać.
Połowę opłatków ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować masa nugatową. przykryć resztą opłatków i zostawić na 24 godziny do zastygnięcia. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
Połowę opłatków ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować masa nugatową. przykryć resztą opłatków i zostawić na 24 godziny do zastygnięcia. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
4 osób