Składniki:
- czerwona kapusta (1/4 sztuk)
- seler naciowy (2 gałązki)
- cebula czerwona (1 sztuk)
- jabłko kwaśne (1 sztuk)
- cytryna (1/2 sztuk)
- sól (według uznania)
- oliwa z oliwek (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Łodygi selera opłukać, pokroić na kawałki. Jabłko dokładnie umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Kapustę wymieszać z cebulą, posypać selerem i jabłkiem. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Podawać z ciemnym pieczywem cienko posmarowanym masłem. Ta sałatka doskonale uzupełnia niedobory witamin.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
4 osób