w

Czerwona kapusta

Składniki:

  • czerwona kapusta (1/4 sztuk)
  • seler naciowy (2 gałązki)
  • cebula czerwona (1 sztuk)
  • jabłko kwaśne (1 sztuk)
  • cytryna (1/2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • oliwa z oliwek (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Łodygi selera opłukać, pokroić na kawałki. Jabłko dokładnie umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Kapustę wymieszać z cebulą, posypać selerem i jabłkiem. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Podawać z ciemnym pieczywem cienko posmarowanym masłem. Ta sałatka doskonale uzupełnia niedobory witamin.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

4 osób

Biała kiełbasa w warzywach

Nalewka figowa