Składniki:
- figi suszone (0,5 kilogramów)
- cukier (1 szklanek)
- woda mineralna niegazowana (według uznania)
- spirytus (0,5 litrów)
Przygotowanie:
Pokrojone figi włożyć do rondla, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając, gotować, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja, odstawić na 6-7 dni w temperaturze pokojowej. Dodać tyle wody, aby moc nalewki była odpowiednia według uznania. Odstawić w temp. pokojowej na kolejne 7 dni, wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie odstawić nalewkę do sklarowania. Sklarowany płyn odlać do butelki, resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego sklarowania.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
1 osoby