w ,

Nalewka figowa

Składniki:

  • figi suszone (0,5 kilogramów)
  • cukier (1 szklanek)
  • woda mineralna niegazowana (według uznania)
  • spirytus (0,5 litrów)

Przygotowanie:

Pokrojone figi włożyć do rondla, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając, gotować, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja, odstawić na 6-7 dni w temperaturze pokojowej. Dodać tyle wody, aby moc nalewki była odpowiednia według uznania. Odstawić w temp. pokojowej na kolejne 7 dni, wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie odstawić nalewkę do sklarowania. Sklarowany płyn odlać do butelki, resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego sklarowania.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

1 osoby

Czerwona kapusta

Deser śliwkowy