Składniki:

  • cykoria (4 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • pieczarka (5 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • sok z cytryny (1 łyżek deserowych)
  • majeranek (według uznania)
  • tymianek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić umyte i obrane z wierzchnich liści cukinie. Obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondelka. Na pozostałym tłuszczu usmażyć posiekaną w kostkę cebulkę, obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i zmiażdżony czosnek. Dodać do rondelka. Całość zalać szklanką wody. Dusić około 20 minut na niewielkim ogniu. Cykorie podawać najlepiej z ciemnym ryżem posypane natką.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Pikle z miodem

Ragout z kurczaka