w ,

Ciasto z musem agrestowym

Składniki:

  • agrest (1 kilogramów)
  • sok z jabłek (1 kilogramów)
  • cukier (2 szklanek)
  • jajka (6 sztuk)
  • mąka tortowa (1 szklanek)
  • mąka ziemniaczana (5 łyżek stołowych)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczony agrest po nakłuwać, podlać sokiem z jabłek i dusić na małym ogniu, aż owoce całkowicie się rozgotują. Wsypać szklankę cukru, mieszając, gotować do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Pianę wymieszać z żółtkami. Przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 krążki. Na jednym rozsmarować mus agrestowy i przykryć drugim krążkiem oraz posypać obficie cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

12 osób

Domowy koniaczek

Grillowana ryba z salsą