w ,

Ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:

  • mąka (450 gramów)
  • cukier (300 gramów)
  • jajka (3 sztuk)
  • olej (0,5 szklanek)
  • jogurt naturalny (400 gramów)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • cukier waniliowy (1 łyżek deserowych)
  • owoce (500 gramów)

Przygotowanie:

Oczyszczone owoce osuszyć. Obrane jabłka przekroić i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić w ósemki lub cieniej. Wiśnie i czereśnie wydrylować odcisnąć sok. Śliwki poprzecinać wzdłuż i usunąć pestki. Owoce obtoczyć w mące, aby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta.
Ciasto: wymieszać mąkę z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem, proszkiem, cukrem waniliowym na gładką masę i przełożyć do płaskiej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po układać owoce. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

15 osób

Sałatka brokułowa z orzechami

Ciasto jabłkowe z cynamonem