Składniki:
- mąka (450 gramów)
- cukier (300 gramów)
- jajka (3 sztuk)
- olej (0,5 szklanek)
- jogurt naturalny (400 gramów)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- cukier waniliowy (1 łyżek deserowych)
- owoce (500 gramów)
Przygotowanie:
Oczyszczone owoce osuszyć. Obrane jabłka przekroić i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić w ósemki lub cieniej. Wiśnie i czereśnie wydrylować odcisnąć sok. Śliwki poprzecinać wzdłuż i usunąć pestki. Owoce obtoczyć w mące, aby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta.
Ciasto: wymieszać mąkę z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem, proszkiem, cukrem waniliowym na gładką masę i przełożyć do płaskiej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po układać owoce. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Ciasto: wymieszać mąkę z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem, proszkiem, cukrem waniliowym na gładką masę i przełożyć do płaskiej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po układać owoce. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
15 osób