Składniki:

  • mak (według uznania)
  • sól (1 dekagramów)
  • masło (2.5 dekagramów)
  • jajko (1 sztuk)
  • mleko (0.5 szklanek)
  • drożdże (1 sztuk)
  • mąka (40 dekagramów)

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z małą ilością cukru i rozcieńczyć ogrzanym mlekiem. Włożyć masło, mąkę i sól, wbić jajko, zamieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosło, a potem jeszcze raz wyrobić. Jeżeli jest zbyt miękkie, należy dodać trochę mąki i znów odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta utoczyć cienkie kawałki i zlepiać je w pierścienie dowolnej wielkości; miejsca złączenia dokładnie posmarować białkiem i wyrównać. Tak przygotowane obwarzanki włożyć do wrzącej lekko ocukrzonej wody i gotować 5-10 min. Wyjąć, posypać makiem lub czarnuszką. Do pieczenia należy przygotować dwie płaskie blachy. Jedną wsunąć na spód piekarnika, na drugiej -ustawionej wyżej – ułożyć obwarzanki. Piec w średnio gorącym piekarniku 5-10 min, a następnie energicznym ruchem obrócić górną blachę, aby obwarzanki spadły drugą stroną na niższą; piec jeszcze 5-10 min.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Ciasteczka z masą orzechową

Gin Sour