w , ,

Chłodnik wiejski z ogórkami

Składniki:

  • ogórki zielone (2 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • bulion (1 szklanek)
  • koperek (1 pęczek)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • śmietana (2 szklanek)
  • maślanka (2 szklanek)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę oraz półtora ogórka pokroić w małą kostkę i usmażyć na oliwie. Resztę ogórka drobno pociąć. Warzywa podsmażone zmiksować, dodać bulion i gotować 10 minut. Wymieszać ze śmietaną i maślanką. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Posypać odłożonymi ogórkami i oczyszczona, drobno pokrojona papryką oraz posiekanym koperkiem. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Indyk z bananami zapiekany w sosie curry

Pierniczki całuski