Składniki:
- ogórki zielone (2 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- bulion (1 szklanek)
- koperek (1 pęczek)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- śmietana (2 szklanek)
- maślanka (2 szklanek)
- papryka żółta (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę oraz półtora ogórka pokroić w małą kostkę i usmażyć na oliwie. Resztę ogórka drobno pociąć. Warzywa podsmażone zmiksować, dodać bulion i gotować 10 minut. Wymieszać ze śmietaną i maślanką. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Posypać odłożonymi ogórkami i oczyszczona, drobno pokrojona papryką oraz posiekanym koperkiem. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób