Składniki:

  • cielęcina (500 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • botwinka (2 porcja)
  • koperek (2 pęczek)
  • byraki czerwone (2 sztuk)
  • szczypiorek (1 pęczek)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • kefir (1 litrów)
  • jajka (4 sztuk)

Przygotowanie:

Umyte mięso i oczyszczona włoszczyznę zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Oczyszczoną botwinkę pokroić z łodygami i liśćmi, i gotować w osobnym garnku w malej ilości wody. Jeśli botwina jest młoda, najpierw ugotować 1,5 szklanki wywaru z buraków, a w nim botwinę. Zdjąć z ognia, zakwasić sokiem z cytryny. Kefir przelać do szklanej salaterki, wymieszać z wystudzoną botwinką, szklanka rosołu, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dodać mięso pokrojone w kostkę, obrany ogórek pokrojony w paski lub kostkę. Zupę posolić i schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami na twardo.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Naleśniki z surowymi owocami

Befsztyk z baraniną i grzybami