Składniki:
- cielęcina (500 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- botwinka (2 porcja)
- koperek (2 pęczek)
- byraki czerwone (2 sztuk)
- szczypiorek (1 pęczek)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- kefir (1 litrów)
- jajka (4 sztuk)
Przygotowanie:
Umyte mięso i oczyszczona włoszczyznę zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Oczyszczoną botwinkę pokroić z łodygami i liśćmi, i gotować w osobnym garnku w malej ilości wody. Jeśli botwina jest młoda, najpierw ugotować 1,5 szklanki wywaru z buraków, a w nim botwinę. Zdjąć z ognia, zakwasić sokiem z cytryny. Kefir przelać do szklanej salaterki, wymieszać z wystudzoną botwinką, szklanka rosołu, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dodać mięso pokrojone w kostkę, obrany ogórek pokrojony w paski lub kostkę. Zupę posolić i schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami na twardo.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób