Składniki:
- mąka (400 gramów)
- mąka ziemniaczana (60 gramów)
- margaryna (1 kostek)
- jajka (4 sztuk)
- cukier (285 gramów)
- cukier waniliowy (2 sztuk)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- kakao (3 łyżek stołowych)
- mleko (900 mililitrów)
- mleko (5 łyżek stołowych)
- woda mineralna (4 łyżek stołowych)
- wiśnie (1 kilogramów)
- sok wiśniowy (600 mililitrów)
- budyń waniliowy (2 sztuk)
- Śmietan-fix (1 sztuk)
- listki melisy (według uznania)
- śmietana kremowa (250 gramów)
Przygotowanie:
Miękką margarynę, jajka, 200g cukru oraz sól i 1 cukier waniliowy utrzeć na gładka masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem na zamianę z 5 łyżkami mleka. ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach, wystudzić.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą mineralną i 4 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować i zagęścić mąką z sokiem, gotować jeszcze minutę, dodać wiśnie. Kompot rozłożyć na cieście tak, by powstały smugi, pozostawiając między nimi wolne przestrzenie.
Wymieszać 100ml mleka z budyniem i 60g cukru. pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń. Rozłożyć go na cieście w wolnych przestrzeniach między smugami z kompotu. Wstawić na 2h do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Ciasto pokroić na kawałki i każdy ozdobić kleksem z bitej śmietany i listkiem melisy.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą mineralną i 4 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować i zagęścić mąką z sokiem, gotować jeszcze minutę, dodać wiśnie. Kompot rozłożyć na cieście tak, by powstały smugi, pozostawiając między nimi wolne przestrzenie.
Wymieszać 100ml mleka z budyniem i 60g cukru. pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń. Rozłożyć go na cieście w wolnych przestrzeniach między smugami z kompotu. Wstawić na 2h do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Ciasto pokroić na kawałki i każdy ozdobić kleksem z bitej śmietany i listkiem melisy.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
20 osób