Składniki:
- podroby z indyka (500 gramów)
- włoszczyzna (200 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- żelatyna (1 łyżek stołowych)
- ziele angielskie (3 sztuk)
- liść laurowy (1 sztuk)
- natka pietruszki (4 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Podroby oczyścić i umyć. Włoszczyznę obrać, umyć i wraz z mięsem, zielem angielskim oraz listkiem włożyć do garnka i zalać 1,5 lita wody, posolić i gotować ok. 1 godz.aż podroby będą miękkie. 15 minut przed końcem gotowania włożyć czosnek. Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, obrać z kości i pokroić na kawałki. Wywar przecedzić. Marchew pokroić w drobną kostkę ( część odłożyć do przybrania). Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, rozpuścić w ciepłym wywarze, , doprawić solą i pieprzem. Mięso i marchew połączyć z wywarem. Na dnie salaterek ułożyć gałązki natki pietruszki. Galaretkę rozlać do salaterek i wstawić do lodówki.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
4 osób