w

Galaretka z indyka

Składniki:

  • podroby z indyka (500 gramów)
  • włoszczyzna (200 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • żelatyna (1 łyżek stołowych)
  • ziele angielskie (3 sztuk)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • natka pietruszki (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Podroby oczyścić i umyć. Włoszczyznę obrać, umyć i wraz z mięsem, zielem angielskim oraz listkiem włożyć do garnka i zalać 1,5 lita wody, posolić i gotować ok. 1 godz.aż podroby będą miękkie. 15 minut przed końcem gotowania włożyć czosnek. Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, obrać z kości i pokroić na kawałki. Wywar przecedzić. Marchew pokroić w drobną kostkę ( część odłożyć do przybrania). Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, rozpuścić w ciepłym wywarze, , doprawić solą i pieprzem. Mięso i marchew połączyć z wywarem. Na dnie salaterek ułożyć gałązki natki pietruszki. Galaretkę rozlać do salaterek i wstawić do lodówki.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

4 osób

Budyniowe kawałki

Puszyste pianki na waflach