w , ,

Biszkopt maślany

Składniki:

  • masło (1 kostek)
  • jajko (4 sztuk)
  • cukier (0.5 szklanek)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • mąka tortowa (2 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Miękkie masło ubić z cukrami, dodając stopniowo jajka. Ubijać jeszcze 7 minut. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie połączyć i przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto można podawać bez dodatków lub przełożone, dżemem, bitą śmietaną lub kremem.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

10 osób

Owocowy tort – Mascarpone

Mus piernikowy