w , ,

Owocowy tort – Mascarpone

Składniki:

  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (100 gramów)
  • sól (1 szczypta)
  • mąka (40 gramów)
  • mąka ziemniaczana (10 gramów)
  • likier o smaku whisky (2 łyżek stołowych)
  • truskawki (500 gramów)
  • twarożek (250 gramów)
  • serek mascarpone (250 gramów)
  • śmietana kremówka (250 gramów)
  • olejek migdałowy (według uznania)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • Śmietan-fix (1 sztuk)
  • pistacje (według uznania)

Przygotowanie:

Ubić białka na sztywno z solą i 50g cukru, dodać pojedynczo żółtka, wymieszane mąki i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach na jasno zloty kolor, wystudzić. Biszkopt skropić likierem. 200g oczyszczonych truskawek pokroić w kostkę. Oba serki zmiksować z cukrem i kilkoma kroplami olejku. śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem, połączyć z masą serową. Do szprycy nałożyć 6 łyżek kremu, a do pozostałego dodać pokrojone truskawki. Wyłożyć na biszkopt i wstawić na 30 minut do lodówki. Brzegi tortu ozdobić kleksami wyciśniętymi z masy serowej. 5 truskawek z szypułkami przekroić na pół, każdą połówkę ozdobić odrobina kremu i ułożyć na torcie. ciasto udekorować reszta truskawek i drobno posiekanymi pistacjami.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

14 osób

Herbata z przyprawami po angielsku

Biszkopt maślany