Składniki:
- jajka (2 sztuk)
- cukier (100 gramów)
- sól (1 szczypta)
- mąka (40 gramów)
- mąka ziemniaczana (10 gramów)
- likier o smaku whisky (2 łyżek stołowych)
- truskawki (500 gramów)
- twarożek (250 gramów)
- serek mascarpone (250 gramów)
- śmietana kremówka (250 gramów)
- olejek migdałowy (według uznania)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- Śmietan-fix (1 sztuk)
- pistacje (według uznania)
Przygotowanie:
Ubić białka na sztywno z solą i 50g cukru, dodać pojedynczo żółtka, wymieszane mąki i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach na jasno zloty kolor, wystudzić. Biszkopt skropić likierem. 200g oczyszczonych truskawek pokroić w kostkę. Oba serki zmiksować z cukrem i kilkoma kroplami olejku. śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem, połączyć z masą serową. Do szprycy nałożyć 6 łyżek kremu, a do pozostałego dodać pokrojone truskawki. Wyłożyć na biszkopt i wstawić na 30 minut do lodówki. Brzegi tortu ozdobić kleksami wyciśniętymi z masy serowej. 5 truskawek z szypułkami przekroić na pół, każdą połówkę ozdobić odrobina kremu i ułożyć na torcie. ciasto udekorować reszta truskawek i drobno posiekanymi pistacjami.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
14 osób