Składniki:

  • mąka żytnia razowa (5 łyżek deserowych)
  • chleb żytni (według uznania)
  • woda (według uznania)

Przygotowanie:

Kilka łyżeczek razowej mąki żytniej lub płatków i kawałek żytniego, suchego chleba włożyć do glinianego dzbanka lub szklanego słoja i zalać letnią, przegotowaną wodą, najlepiej źródlaną lub oligoceńską. Trzymać naczynie przykryte w ciepłym miejscu przez kilka dni. Gdy barszcz się zakisi przelać do garnka doprowadzić do wrzenia i na wrzący wrzucić pokrojone w bardzo drobna kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Jeśli chcemy otrzymać czysty barszcz do filiżanek, to należy zagotować barszcz kilka minut i dodać wywaru z jarzyn. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z kapusty pekińskiej z porem

Anyżkowe babeczki z orzeszkami pinii