w , ,

Barwne szaszłyki z jagnięciny

Składniki:

  • karkówka jagnięcia (900 gramów)
  • musztarda ostra (1 łyżek stołowych)
  • miód (1 łyżek stołowych)
  • olej (6 łyżek stołowych)
  • papryka czerwona (0,5 sztuk)
  • papryka zielona (0,5 sztuk)
  • papryka żółta (0,5 sztuk)
  • dymka (1 sztuk)
  • pomidorki (4 sztuk)
  • rozmaryn (2 gałązki)
  • kukurydza (2 sztuk)
  • papryka mielona słodka (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Musztardę wymieszać z olejem, miodem i pieprzem i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Kukurydzę gotować 30 minut w osolonej wodzie. Kawałki mięsa, papryki, dymki oraz pomidorki i gałązki rozmarynu na przemian ponadziewać na szpikulce do szaszłyków. Piec na grillu 12 minut. Obok ułożyć pokrojona na kawałki, oprószona papryką kukurydzę i zrumienić.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Placuszki serowe

Mozzarella z grzankami