Składniki:
- karkówka jagnięcia (900 gramów)
- musztarda ostra (1 łyżek stołowych)
- miód (1 łyżek stołowych)
- olej (6 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (0,5 sztuk)
- papryka zielona (0,5 sztuk)
- papryka żółta (0,5 sztuk)
- dymka (1 sztuk)
- pomidorki (4 sztuk)
- rozmaryn (2 gałązki)
- kukurydza (2 sztuk)
- papryka mielona słodka (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Musztardę wymieszać z olejem, miodem i pieprzem i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Kukurydzę gotować 30 minut w osolonej wodzie. Kawałki mięsa, papryki, dymki oraz pomidorki i gałązki rozmarynu na przemian ponadziewać na szpikulce do szaszłyków. Piec na grillu 12 minut. Obok ułożyć pokrojona na kawałki, oprószona papryką kukurydzę i zrumienić.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób