w , ,

Barszcz czerwony z grzybami

Składniki:

  • burak czerwony (4 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 sztuk)
  • grzyby suszone (według uznania)
  • włoszczyzna (0,5 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz ziarnisty (według uznania)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • liście laurowe (1 sztuk)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • kwas buraczany (2 szklanek)

Przygotowanie:

Wczesniej namoczone kapelusze grzybow gotujemy do miekkosci w wodzie, w ktorej sie moczyly. Obrane buraki, wloszczyzne i przyprawy gotujemy ok 30 minut. Wywar z burakow cedzimy przez geste sitko, dodajemy przecedzony wywar z grzybow, kwas buraczany, przyprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy aby smaki sie polaczyly.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Blue Hawaiian

Tęcza sernikowa