Składniki:
- burak czerwony (4 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 sztuk)
- grzyby suszone (według uznania)
- włoszczyzna (0,5 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz ziarnisty (według uznania)
- ziele angielskie (według uznania)
- liście laurowe (1 sztuk)
- sok z cytryny (według uznania)
- cukier (według uznania)
- kwas buraczany (2 szklanek)
Przygotowanie:
Wczesniej namoczone kapelusze grzybow gotujemy do miekkosci w wodzie, w ktorej sie moczyly. Obrane buraki, wloszczyzne i przyprawy gotujemy ok 30 minut. Wywar z burakow cedzimy przez geste sitko, dodajemy przecedzony wywar z grzybow, kwas buraczany, przyprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy aby smaki sie polaczyly.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób