Składniki:
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (1.5 łyżek stołowych)
- czosnek (2 ząbki)
- sok pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- masło (3 łyżek stołowych)
- cebula (2 sztuk)
- baranina bez kości (0.25 kilogramów)
- fasola biała (0.5 szklanek)
- ziele angielskie (2 sztuk)
Przygotowanie:
1. Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc).2. Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, aż będzie na wpół miękka.3. Mięso z cebulę i czosnkiem smażyć na rozgrzanym maśle aż się zrumieni:4. Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę rozprowadzoną wodą, gotować na dużym ogniu przez 15 miń.5. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min., wlać sok z cytryny, gotować, aż mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w razie potrzeby dolać wody.6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.Proporcje dla 2-3 osób
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
3 osób