w ,

Baranina z białą fasolą

Składniki:

  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • sok z cytryny (1.5 łyżek stołowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sok pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • baranina bez kości (0.25 kilogramów)
  • fasola biała (0.5 szklanek)
  • ziele angielskie (2 sztuk)

Przygotowanie:

1. Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc).2. Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, aż będzie na wpół miękka.3. Mięso z cebulę i czosnkiem smażyć na rozgrzanym maśle aż się zrumieni:4. Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę rozprowadzoną wodą, gotować na dużym ogniu przez 15 miń.5. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min., wlać sok z cytryny, gotować, aż mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w razie potrzeby dolać wody.6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.Proporcje dla 2-3 osób

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

3 osób

Babka kokosowa

Hot Tea Toddy