Składniki:

  • pstrągi sprawione (4 sztuk)
  • rzeżucha (0,5 szklanek)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)
  • sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
  • masło (0,5 kostek)
  • czosnek (1 ząbki)
  • tymianek (4 gałązki)
  • rozmaryn (1 gałązki)
  • olej (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny, roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką oraz rzeżuchą, doprawić solą i pieprzem. Uformować w wałek, zawinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umytą osuszoną rybę oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem cytrynowym, przykryć i odstawić na 20 minut. Do wnętrza każdej ryby włożyć tymianek i rozmaryn, a wierzch posmarować olejem i umieścić w specjalnym koszyczku do pieczenia lub ułożyć na kratce niezbyt mocno rozgrzanego grilla i upiec, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Podawać obłożone plasterkami schłodzonego ziołowego masła i udekorowane plasterkami cytryny.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z kapusty słodkiej z czosnkiem

Krajanka z kremem gruszkowym