Składniki:
- pstrągi sprawione (4 sztuk)
- rzeżucha (0,5 szklanek)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
- masło (0,5 kostek)
- czosnek (1 ząbki)
- tymianek (4 gałązki)
- rozmaryn (1 gałązki)
- olej (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny, roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką oraz rzeżuchą, doprawić solą i pieprzem. Uformować w wałek, zawinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umytą osuszoną rybę oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem cytrynowym, przykryć i odstawić na 20 minut. Do wnętrza każdej ryby włożyć tymianek i rozmaryn, a wierzch posmarować olejem i umieścić w specjalnym koszyczku do pieczenia lub ułożyć na kratce niezbyt mocno rozgrzanego grilla i upiec, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Podawać obłożone plasterkami schłodzonego ziołowego masła i udekorowane plasterkami cytryny.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób