Składniki:
- jajko (4 sztuk)
- orzechy włoskie (7 dekagramów)
- cukier (7 dekagramów)
- bita śmietana (25 dekagramów)
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem dodając orzechy i pianę z białek.
Na blachę położyć papier pergaminowy lub folię
aluminiową posmarowaną tłuszczem i rozprowwadzić
masę. W ciepłym piekarniku piec nie dłużej niż 10 min,
bo w przeciwnym razie rolada może się łamać. Po
ostygnięciu zdjąć ciasto z papieru, posmarować bitą
śmietaną i zwinąć w roladę. Wierzch ciasta ozdobić
również bitą śmietaną i kawałkami orzechów.
Na blachę położyć papier pergaminowy lub folię
aluminiową posmarowaną tłuszczem i rozprowwadzić
masę. W ciepłym piekarniku piec nie dłużej niż 10 min,
bo w przeciwnym razie rolada może się łamać. Po
ostygnięciu zdjąć ciasto z papieru, posmarować bitą
śmietaną i zwinąć w roladę. Wierzch ciasta ozdobić
również bitą śmietaną i kawałkami orzechów.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób