w ,

Pierniczki chlebowe

Składniki:

  • mąka z wysuszonego razowego chleba (800 gramów)
  • miód (350 gramów)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • białka (4 sztuk)
  • migdały (50 gramów)
  • orzechy włoskie (50 gramów)
  • wiórki migdałowe (według uznania)

Przygotowanie:

Po zrumienieniu w garnku miodu, wsypać mąkę z chleba razowego, mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać parę łyżek miodu, zestawić z ognia i wystudzić. Potem dodać białka i wymieszać, dosypując posiekane migdały oraz orzechy. Z ciasta formować małe okrągłe pierniczki i układać je na blasze wyścielonej posmarowanym masłem papierem do pieczenia, posypać wiórkami migdałowymi i upiec.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

6 osób

Sernik na zimno , który zawsze się udaje

Żurek po tajsku