Składniki:
- mąka z wysuszonego razowego chleba (800 gramów)
- miód (350 gramów)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
- białka (4 sztuk)
- migdały (50 gramów)
- orzechy włoskie (50 gramów)
- wiórki migdałowe (według uznania)
Przygotowanie:
Po zrumienieniu w garnku miodu, wsypać mąkę z chleba razowego, mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać parę łyżek miodu, zestawić z ognia i wystudzić. Potem dodać białka i wymieszać, dosypując posiekane migdały oraz orzechy. Z ciasta formować małe okrągłe pierniczki i układać je na blasze wyścielonej posmarowanym masłem papierem do pieczenia, posypać wiórkami migdałowymi i upiec.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
6 osób