w , ,

Zupa ze świeżych grzybów.

Składniki:

  • grzyby świeże (według uznania)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • śmietana kwaśna (1 szklanek)
  • cebula (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • mleko (według uznania)

Przygotowanie:

Grzyby drobno siekamy ( z takich posiekanych powinna nam wyjść mniej więcej szklanka).
Cebulę siekamy drobno i smażamymy czekając aż się zeszkli do tego dodajemy przygotowane grzyby i mieszając prużymy przez kilka minut.
to wszytsko po przesmażeniu zalewamy wodą-dwoma szklankami i gotujemy na niewielkim ogniu aż będą miekkie.
Zupę doprawiamy do smaku i łączymy z mąką wymieszaną z mlekiem zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 3 minuty by mąka straciła smak surowizny i oczywiscie dobrze zagęściła zupę.
Po zdjęciu tego z ognia dodajemy śmietanę i przyprawiamy.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Żeberka w jarzynce z jarmużu

Śledzie korzenne