Składniki:
- grzyby świeże (według uznania)
- masło (1 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- śmietana kwaśna (1 szklanek)
- cebula (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- mleko (według uznania)
Przygotowanie:
Grzyby drobno siekamy ( z takich posiekanych powinna nam wyjść mniej więcej szklanka).
Cebulę siekamy drobno i smażamymy czekając aż się zeszkli do tego dodajemy przygotowane grzyby i mieszając prużymy przez kilka minut.
to wszytsko po przesmażeniu zalewamy wodą-dwoma szklankami i gotujemy na niewielkim ogniu aż będą miekkie.
Zupę doprawiamy do smaku i łączymy z mąką wymieszaną z mlekiem zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 3 minuty by mąka straciła smak surowizny i oczywiscie dobrze zagęściła zupę.
Po zdjęciu tego z ognia dodajemy śmietanę i przyprawiamy.
Cebulę siekamy drobno i smażamymy czekając aż się zeszkli do tego dodajemy przygotowane grzyby i mieszając prużymy przez kilka minut.
to wszytsko po przesmażeniu zalewamy wodą-dwoma szklankami i gotujemy na niewielkim ogniu aż będą miekkie.
Zupę doprawiamy do smaku i łączymy z mąką wymieszaną z mlekiem zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 3 minuty by mąka straciła smak surowizny i oczywiscie dobrze zagęściła zupę.
Po zdjęciu tego z ognia dodajemy śmietanę i przyprawiamy.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób