Składniki:
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- czarne oliwki (1 szklanek)
- oliwa z oliwek (według uznania)
- jajka (4 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- cebula (2 duże sztuk)
- ziemniaki (1 kilogramów)
- filety z mintaja (5 sztuk)
- liść laurowy (3 listków)
Przygotowanie:
Filety rybne rozmrażamy,odsączamy, a następnie solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dno przykrywamy plastrami cebuli, na których układamy filety. Na wierzch dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz listki laurowe, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu nie mieszając,aż cebula i ryba zmiękną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym kroimy je w większą kostkę. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, rybę i kolejną warstwę ziemniaków, a na samej górze ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajka oraz oliwki.Zapiekankę polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza na około 20 minut.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
5 osób