Składniki:

  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • czarne oliwki (1 szklanek)
  • oliwa z oliwek (według uznania)
  • jajka (4 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • cebula (2 duże sztuk)
  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • filety z mintaja (5 sztuk)
  • liść laurowy (3 listków)

Przygotowanie:

Filety rybne rozmrażamy,odsączamy, a następnie solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dno przykrywamy plastrami cebuli, na których układamy filety. Na wierzch dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz listki laurowe, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu nie mieszając,aż cebula i ryba zmiękną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym kroimy je w większą kostkę. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, rybę i kolejną warstwę ziemniaków, a na samej górze ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajka oraz oliwki.Zapiekankę polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza na około 20 minut.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

5 osób

Królik z ryżem i oliwkami

Placki a la pizza