w ,

Zapiekanka z kaszy i grzybów

Składniki:

  • kasza perłowa (250 gramów)
  • lejkowiec dęty (20 gramów)
  • ząbek czosnku (2 sztuk)
  • olej (1 sztuk)
  • masło (20 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • kminek (według uznania)
  • majeranek (według uznania)

Przygotowanie:

Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, przyprawami i olejem. Dodać ugotowane i poszatkowane grzyby. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem, na wierzchu położyć wiórki masła. Doskonałym dodatkiem jest surówka z kapusty kwaszonej.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Oscypek zapiekany z warzywami

Jaja z ryżem w sosie paprykowym