w ,

Wiśniowe ciasto z kruszonką

Składniki:

  • mąka (400 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżek deserowych)
  • żółtka (2 sztuk)
  • margaryna (1 kostek)
  • cukier (240 gramów)
  • sok z wiśni (500 mililitrów)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • wiśnie (500 gramów)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)
  • listki mięty (według uznania)

Przygotowanie:

Wiśnie oczyścić i wydrolować. Wymieszać budyń z 40g cukru oraz z 6 łyżkami soku wiśniowego i wlać na gotujący się pozostały sok, mieszając, zagotować. Dodać wiśnie, ostudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z 200g cukru, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto na kruszonkę. 2/3 ciasta nałożyć na spód średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść palcami. Na spodzie rozłożyć masę owocową i posypać resztą kruszonki. piec w 200 stopniach ok. 40 minut, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

12 osób

Zupa grzybowa z ziołami

Lody z ajerkoniakiem