Składniki:
- mąka (400 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- proszek do pieczenia (0,5 łyżek deserowych)
- żółtka (2 sztuk)
- margaryna (1 kostek)
- cukier (240 gramów)
- sok z wiśni (500 mililitrów)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- wiśnie (500 gramów)
- cukier puder (1 łyżek stołowych)
- listki mięty (według uznania)
Przygotowanie:
Wiśnie oczyścić i wydrolować. Wymieszać budyń z 40g cukru oraz z 6 łyżkami soku wiśniowego i wlać na gotujący się pozostały sok, mieszając, zagotować. Dodać wiśnie, ostudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z 200g cukru, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto na kruszonkę. 2/3 ciasta nałożyć na spód średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść palcami. Na spodzie rozłożyć masę owocową i posypać resztą kruszonki. piec w 200 stopniach ok. 40 minut, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Przesianą mąkę wymieszać z 200g cukru, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto na kruszonkę. 2/3 ciasta nałożyć na spód średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść palcami. Na spodzie rozłożyć masę owocową i posypać resztą kruszonki. piec w 200 stopniach ok. 40 minut, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
12 osób