Składniki:
- żółtko (2 sztuk)
- mleko (2 szklanek)
- cukier (5 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- cukier waniliowy (4 łyżek deserowych)
- skórka z cytryny (1 sztuk)
- kasza manna (0.7 szklanek)
- rabarbar (50 dekagramów)
- sok wiśniowy (2 szklanek)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z 4 łyżkami mleka, resztę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, solą, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wsypać kaszę mannę, energicznie wymieszać. Gotować 4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i jeszcze raz dobrze wymieszać. Przełożyć masę do miski wypłukanej zimną wodą, odstawić do ostygnięcia. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zagotować z 2-3 łyżkami wody, resztą cukru i 1/2 szklanki soku. Gdy rabarbar będzie miękki, dodać resztę soku. Mąkę rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do rabarbaru, wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Z ostudzonej kaszy manny uformować kluseczki. Ułożyć je na talerzu, polać sosem rabarbarowym.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
4 osób