Składniki:
- jajko (5 sztuk)
- mąka tortowa (5 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- kawa rozpuszczalna (0.5 łyżek deserowych)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- likier kawowy (0.75 szklanek)
- serek homogenizowany (500 gramów)
- żelatyna (2 łyżek stołowych)
- ciastka migdałowe (125 gramów)
- olej (1 łyżek stołowych)
- żółtko (3 sztuk)
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta: całe jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać mąki wymieszane z proszkiem, kawą i kakaem, delikatnie wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy, wyrównać i piec ok.20 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przeciąć na 3 placki. Wykonanie masy: żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Ciastka pokruszyć i wymieszać z likierem. Żółtka utrzeć z 50g cukru na gładką masę. Resztę cukru i kakaa wymieszać z 300ml. letniej wody i olejem. Połową polewy posmarować dolny i środkowy krążek ciasta, resztę odłożyć. Namoczoną żelatynę podgrzać na małym ogniu i dodać do masy z żółtek. Dodać serek i połowę pokruszonych ciastek, wymieszać. Połowę tężejącej masy wyłożyć na dolny krążek ciasta, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy , przykryć górnym krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą polewą kakaową, i posypać resztą pokruszonych ciasteczek. Wstawić do lodówki
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
10 osób