Składniki:

  • makaron do lasagne (6 plastry)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • mleka (1.5 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • mięso mielone (1.5 kilogramów)
  • cebule (2 sztuk)
  • sos do spaghetti Winiary (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • bazylia (według uznania)
  • oregano (według uznania)
  • ser (30 dekagramów)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, by makaron troszkę zmiękł Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały.

Nadzienie: Do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Sos do spaghetti dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do utrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne i posypujemy częścią sera. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser. Można posypać oregano i bazylią Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 20 minut.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

1 osoby

Baranina duszona z jogurtem

Tort kawowo – serowy