Składniki:
- makaron do lasagne (6 plastry)
- masło (2 łyżek stołowych)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- mleka (1.5 szklanek)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- mięso mielone (1.5 kilogramów)
- cebule (2 sztuk)
- sos do spaghetti Winiary (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- bazylia (według uznania)
- oregano (według uznania)
- ser (30 dekagramów)
Przygotowanie:
Nadzienie: Do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Sos do spaghetti dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do utrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne i posypujemy częścią sera. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser. Można posypać oregano i bazylią Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 20 minut.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
1 osoby