w ,

Tort biszkoptowy

Składniki:

  • mleko (1/2 litrów)
  • budyń (1 sztuk)
  • masło (1/2 kostek)
  • margaryna (1/2 kostek)
  • cukier (1/2 szklanek)
  • żółtka (2 sztuk)
  • biszkopty okragłe (0,5 kilogramów)
  • kompot truskawkowy (1 litrów)
  • galaretka czerwona (1 sztuk)

Przygotowanie:

Cukier i masło ucierać w makutrze, stopniowo dodawać żółtko i po łyżce budyniu.
Biszkopty wkładać szybko do kompotu i wyciągać. Wyłożyć nimi formę (spód i boki) spodem biszkoptów. Do tego włożyć 1/2 masy na to znowu dodać biszkopty, później drugą część masy. następnie biszkopty brzuchem do masy.
Na to wylać galaretkę.
Wszystko wsadzić do lodówka na około 1 godzinę.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

14 osób

Krajanka z konfiturą

Jajka z farszem z chrzanu i szynki