Składniki:
- mąka (200 gramów)
- masło (100 gramów)
- cukier waniliowy (2 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- mleko (450 mililitrów)
- cukier (3 łyżek stołowych)
- owoce jagodowe (400 gramów)
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 60 minut do lodówki. Podzielić na 8 części i wylepić nim dna i boki foremek do tartaletek o śr ok. 10 cm. Z papieru wyciąć 8 krążków i przykryć kruche ciasto w foremkach oraz obciążyć fasolkami. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, wystudzić.
Owoce oczyścić. Budyń ugotować na mleku, przykryć folią i odłożyć do ostygnięcia. Tartaletki napełnić budyniem i udekorować owocami.
Owoce oczyścić. Budyń ugotować na mleku, przykryć folią i odłożyć do ostygnięcia. Tartaletki napełnić budyniem i udekorować owocami.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
8 osób