w ,

Tartaletki z budyniem i owocami

Składniki:

  • mąka (200 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • cukier waniliowy (2 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • mleko (450 mililitrów)
  • cukier (3 łyżek stołowych)
  • owoce jagodowe (400 gramów)

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 60 minut do lodówki. Podzielić na 8 części i wylepić nim dna i boki foremek do tartaletek o śr ok. 10 cm. Z papieru wyciąć 8 krążków i przykryć kruche ciasto w foremkach oraz obciążyć fasolkami. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, wystudzić.
Owoce oczyścić. Budyń ugotować na mleku, przykryć folią i odłożyć do ostygnięcia. Tartaletki napełnić budyniem i udekorować owocami.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

8 osób

Sałatka z wątróbką drobiową

Zupa grzybowa z ziołami