Składniki:
- mąka (200 gramów)
- masło (125 gramów)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- jabłka (1 kilogramów)
- cukier (120 gramów)
- masło (120 gramów)
Przygotowanie:
Z przesianej maki, masła, soli i łyżeczki cukru zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na pergaminie, przykryć drugim arkuszem i włożyć do lodówki. W okrągłej formie rozpuścic 120g masła, dodać cukier i smażyć, mieszając, aż powstanie karmel. Obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych twarde jabłka ułożyć ciasno na warstwie karmelu i smażyć pod przykryciem lub wstawić na 20 minut do gorącego (180) piekarnika – powinny zmięknąć i się zrumienić. Wystudzić je, a następnie przykryć dokładnie schłodzonym ciastem, wsuwając jego brzegi do środka formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i piec, aż będzie jasno złote. Wyjąć, a po kilku minutach przykryć formę większym półmiskiem, odwrócić do góry dnem. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
12 osób