Składniki:

  • mąka (200 gramów)
  • masło (125 gramów)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • jabłka (1 kilogramów)
  • cukier (120 gramów)
  • masło (120 gramów)

Przygotowanie:

Z przesianej maki, masła, soli i łyżeczki cukru zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na pergaminie, przykryć drugim arkuszem i włożyć do lodówki. W okrągłej formie rozpuścic 120g masła, dodać cukier i smażyć, mieszając, aż powstanie karmel. Obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych twarde jabłka ułożyć ciasno na warstwie karmelu i smażyć pod przykryciem lub wstawić na 20 minut do gorącego (180) piekarnika – powinny zmięknąć i się zrumienić. Wystudzić je, a następnie przykryć dokładnie schłodzonym ciastem, wsuwając jego brzegi do środka formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i piec, aż będzie jasno złote. Wyjąć, a po kilku minutach przykryć formę większym półmiskiem, odwrócić do góry dnem. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

12 osób

Śledzie siekane

Surówka z porów z kiszoną papryką