w

Surówka z białej kapusty z żurawinami

Składniki:

  • kapusta biała (50 dekagramów)
  • żurawina (3 dekagramów)
  • jabłko (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • budyń czekoladowy (2 sztuk)
  • olej słonecznikowy (1 łyżek stołowych)
  • przyprawa do sałatek (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Warzywa i owoce umyć i osączyć. Kapustę oczyścić, cienko poszatkować. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Z żurawin wycisnąć sok. Buraki obrać, zetrzeć na tarce i też wycisnąć z nich sok. Cebulę obrać i posiekać. Sok z żurawin i buraków oraz jabłko i cebulę dodać do kapusty. Surówkę doprawić przyprawą do sałatek, cukrem i solą, dodać olej i wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

3 osób

Spaghetti z ziołami i żółtym serem

Makaron zapiekany z brokułami