Składniki:
- kapusta biała (50 dekagramów)
- żurawina (3 dekagramów)
- jabłko (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- budyń czekoladowy (2 sztuk)
- olej słonecznikowy (1 łyżek stołowych)
- przyprawa do sałatek (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Warzywa i owoce umyć i osączyć. Kapustę oczyścić, cienko poszatkować. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Z żurawin wycisnąć sok. Buraki obrać, zetrzeć na tarce i też wycisnąć z nich sok. Cebulę obrać i posiekać. Sok z żurawin i buraków oraz jabłko i cebulę dodać do kapusty. Surówkę doprawić przyprawą do sałatek, cukrem i solą, dodać olej i wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
3 osób