Składniki:

  • makaron świderki (200 gramów)
  • brokuły mrożone (450 gramów)
  • śmietana 18 (8 łyżek stołowych)
  • czosnek granulowany (4 łyżek deserowych)
  • serek topiony edamski (100 gramów)
  • ser żółty edamski w plastrach (3 plastry)
  • sól (według uznania)
  • olej (2 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Makaron (posolony z 2 łyżeczkami oleju) gotujemy, w oddzielnym garczku gotujemy też posolone brokuły.
W kubku przygotowujemy sos śmietanowo-serowy:
rozrabiamy śmietanę z serkiem topionym i czosnkiem.
Rozgrzewamy piekarnik na temp.200stop.
Do żaroodpornego naczynia nakładamy makaron następnie połowę sosu śmietanowo-serowego, na to nakładamy brokuły i resztę sosu, na samym wierzchu kładziemy plastry sera żółtego i zapiekamy aż do stopienia sera w nagrzanym piekarniku.
Smacznego !

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

2 osób

Surówka z białej kapusty z żurawinami

Deser awayuki