Składniki:
- mak (1 łyżek stołowych)
- mak (0,5 łyżek deserowych)
- cukier (50 gramów)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- mleko (4 łyżek stołowych)
- jajka (1 sztuk)
- mąka (125 gramów)
- masło (4 łyżek stołowych)
- sól (1 szczypta)
- żółtka (2 sztuk)
- jabłka (400 gramów)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- twarożek (150 gramów)
- serek śmietankowy (100 gramów)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- bułka tarta (2 łyżek stołowych)
- śmietana (2 łyżek stołowych)
- cukier kryształ (2 łyżek stołowych)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Zagotować mleko, 1 łyżkę maku i 1 łyżkę cukru, gotować 4 minuty, ostudzić. Roztopione, przestudzone 2 łyżki masła zagnieść z mąką, solą, żółtkiem i 125 ml ciepłej wody. Ciasto lekko posmarować olejem, zawinąć w folie i wstawić na 20 minut do lodówki.
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć jajko i 50g cukru, dodać twaróg, serek, budyń i resztę maku. Dobrze utrzeć i wymieszać z jabłkami.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąka ściereczce. Ręce obficie obsypać mąką i rozciągnąć ciasto (45x30cm). Brzeg placka (ok. 4cm) posmarować olejem. Pozostałą powierzchnię posypać bułką tartą. Rozsmarować masę serową, pozostawiając po 4 cm brzegów. Ciasto zrolować przy pomocy ściereczki i zagnieść brzegi.
Roztopić 2 łyżki masła i polać nim strudel z każdej strony. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Po 20 minutach pieczenia strudel posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać reszta maku. Piec dalsze 20 minut.
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć jajko i 50g cukru, dodać twaróg, serek, budyń i resztę maku. Dobrze utrzeć i wymieszać z jabłkami.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąka ściereczce. Ręce obficie obsypać mąką i rozciągnąć ciasto (45x30cm). Brzeg placka (ok. 4cm) posmarować olejem. Pozostałą powierzchnię posypać bułką tartą. Rozsmarować masę serową, pozostawiając po 4 cm brzegów. Ciasto zrolować przy pomocy ściereczki i zagnieść brzegi.
Roztopić 2 łyżki masła i polać nim strudel z każdej strony. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Po 20 minutach pieczenia strudel posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać reszta maku. Piec dalsze 20 minut.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
10 osób