w , ,

Strudel jabłkowo-makowy

Składniki:

  • mak (1 łyżek stołowych)
  • mak (0,5 łyżek deserowych)
  • cukier (50 gramów)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • mleko (4 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • mąka (125 gramów)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • sól (1 szczypta)
  • żółtka (2 sztuk)
  • jabłka (400 gramów)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • twarożek (150 gramów)
  • serek śmietankowy (100 gramów)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • bułka tarta (2 łyżek stołowych)
  • śmietana (2 łyżek stołowych)
  • cukier kryształ (2 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Zagotować mleko, 1 łyżkę maku i 1 łyżkę cukru, gotować 4 minuty, ostudzić. Roztopione, przestudzone 2 łyżki masła zagnieść z mąką, solą, żółtkiem i 125 ml ciepłej wody. Ciasto lekko posmarować olejem, zawinąć w folie i wstawić na 20 minut do lodówki.
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć jajko i 50g cukru, dodać twaróg, serek, budyń i resztę maku. Dobrze utrzeć i wymieszać z jabłkami.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąka ściereczce. Ręce obficie obsypać mąką i rozciągnąć ciasto (45x30cm). Brzeg placka (ok. 4cm) posmarować olejem. Pozostałą powierzchnię posypać bułką tartą. Rozsmarować masę serową, pozostawiając po 4 cm brzegów. Ciasto zrolować przy pomocy ściereczki i zagnieść brzegi.
Roztopić 2 łyżki masła i polać nim strudel z każdej strony. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Po 20 minutach pieczenia strudel posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać reszta maku. Piec dalsze 20 minut.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

10 osób

Top rum

Sola z kaparami