Składniki:
- mąka (250 gramów)
- margaryna (0.5 kostek)
- cukier (50 gramów)
- jajko (5 sztuk)
- sól (według uznania)
- twaróg (600 gramów)
- cukier puder (200 gramów)
- anyżówka (4 łyżek stołowych)
- mięta (1 sztuk)
Przygotowanie:
Na stolnicy zagnieść ciasto(mąka, margaryna, cukier,1 jajko,sól), zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Ser zmiksować z cukrem pudrem, 4 jajkami i anyżówką, dodać posiekane listki mięty i wymieszać.Rozwałkowanym ciastem wylepić, wyścieloną papierem do pieczenia, tortownicę tak, aby powstał wysoki brzeg. Formę napełnić masą serową i piec 50 minut w 180 stopniach. Sernik udekorować miętą.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
12 osób