w ,

Sernik z miętą

Składniki:

  • mąka (250 gramów)
  • margaryna (0.5 kostek)
  • cukier (50 gramów)
  • jajko (5 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • twaróg (600 gramów)
  • cukier puder (200 gramów)
  • anyżówka (4 łyżek stołowych)
  • mięta (1 sztuk)

Przygotowanie:

Na stolnicy zagnieść ciasto(mąka, margaryna, cukier,1 jajko,sól), zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Ser zmiksować z cukrem pudrem, 4 jajkami i anyżówką, dodać posiekane listki mięty i wymieszać.Rozwałkowanym ciastem wylepić, wyścieloną papierem do pieczenia, tortownicę tak, aby powstał wysoki brzeg. Formę napełnić masą serową i piec 50 minut w 180 stopniach. Sernik udekorować miętą.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

12 osób

Kartoflana strucelka

Dieta w chorobie wrzodowej