Składniki:
- ziemniak (60 dekagramów)
- mąka (30 dekagramów)
- jajko (1 sztuk)
- powidła śliwkowe (według uznania)
- cukier puder (według uznania)
- śmietana (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
W szybkowarze postawić wodę do zagotowania (połowę objętości szybkowaru). W tym czasie ze zmielonych kartofli, mąki i jaja zagnieść ciasto jak na kopytka, rozwałkować je na 2 kwadraty. Każdy kwadrat posmarować powidłami i oddzielnie zwinąć. Powstaną 2 strucelki. Każdą zawinąć w płótno i włożyć do szybkowaru. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-13 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Strucelki wyjąć, ostrożnie odwinąć, pokroić, posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco polane śmietaną lub stopionym masłem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
420 osób