w

Kartoflana strucelka

Składniki:

  • ziemniak (60 dekagramów)
  • mąka (30 dekagramów)
  • jajko (1 sztuk)
  • powidła śliwkowe (według uznania)
  • cukier puder (według uznania)
  • śmietana (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

W szybkowarze postawić wodę do zagotowania (połowę objętości szybkowaru). W tym czasie ze zmielonych kartofli, mąki i jaja zagnieść ciasto jak na kopytka, rozwałkować je na 2 kwadraty. Każdy kwadrat posmarować powidłami i oddzielnie zwinąć. Powstaną 2 strucelki. Każdą zawinąć w płótno i włożyć do szybkowaru. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-13 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Strucelki wyjąć, ostrożnie odwinąć, pokroić, posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco polane śmietaną lub stopionym masłem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

420 osób

Zupa cytrynowa II

Sernik z miętą