w

Serniczki smażone

Składniki:

  • twaróg (50 gramów)
  • mąka (6 dekagramów)
  • jajko (2 sztuk)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • masło (według uznania)
  • śmietana (według uznania)

Przygotowanie:

Twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, trochę mąki, wanilię oraz cukier i dobrze wymieszać. Stolnicę posypać resztą mąki, wyłożyć twaróg i zagnieść ciasto. Utoczyć z niego wałki jak na leniwe pierogi i w podobny sposób pokrajać. Kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Podawać serniczki na ciepło, polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Ziemniaki z rozmarynem

Prosię z chrzanem