Składniki:
- ryż (250 gramów)
- awokado (2 sztuk)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- fasola czerwona (1 puszka)
- dymka (1 pęczek)
- kolendra (1 łyżek stołowych)
- orzeszki pistacjowe (70 gramów)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- chili mielone (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko, przelać zimna wodą i odcedzić. Awokado umyć pod bieżącą zimną wodą obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić odrobiną soku z cytryny. Fasolę przecedzić, wylać wodę. Dymkę, listki kolendry i orzechy posiekać. Wszystko razem wymieszać. Wlać pozostały sok z cytryny, oliwę, doprawić chili i solą. Włożyć na godzinę do lodówki.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób