w , ,

Sałatka ryżowa z awokado

Składniki:

  • ryż (250 gramów)
  • awokado (2 sztuk)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • fasola czerwona (1 puszka)
  • dymka (1 pęczek)
  • kolendra (1 łyżek stołowych)
  • orzeszki pistacjowe (70 gramów)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • chili mielone (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko, przelać zimna wodą i odcedzić. Awokado umyć pod bieżącą zimną wodą obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić odrobiną soku z cytryny. Fasolę przecedzić, wylać wodę. Dymkę, listki kolendry i orzechy posiekać. Wszystko razem wymieszać. Wlać pozostały sok z cytryny, oliwę, doprawić chili i solą. Włożyć na godzinę do lodówki.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

pianka z lodami

Jajka sadzone z ziemniakami