Składniki:
- kalafior (0,5 sztuk)
- brokuł średni (1 sztuk)
- pomarańcza (1 sztuk)
- grepfrut różowy (1 sztuk)
- szynka gotowana wędzona (300 gramów)
- sok z pomarańczy (1 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- miód (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Umyty, osaczony kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub blanszować 4 minuty w osolonym wrzątku, osaczyć i ostudzić. Różyczki powinny być niepołamane i chrupiące. oczyszczone pomarańcze i grejpfrut podzielić na cząstki. Szynkę pokroić w kostkę.
Z soku cytrusów, oliwy, soli i pieprzu utrzeć sos. Sałatkę ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać dobrze schłodzoną.
Z soku cytrusów, oliwy, soli i pieprzu utrzeć sos. Sałatkę ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać dobrze schłodzoną.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
6 osób