w

Sałatka kalafiorowa z cytrusami

Składniki:

  • kalafior (0,5 sztuk)
  • brokuł średni (1 sztuk)
  • pomarańcza (1 sztuk)
  • grepfrut różowy (1 sztuk)
  • szynka gotowana wędzona (300 gramów)
  • sok z pomarańczy (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • miód (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyty, osaczony kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub blanszować 4 minuty w osolonym wrzątku, osaczyć i ostudzić. Różyczki powinny być niepołamane i chrupiące. oczyszczone pomarańcze i grejpfrut podzielić na cząstki. Szynkę pokroić w kostkę.
Z soku cytrusów, oliwy, soli i pieprzu utrzeć sos. Sałatkę ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać dobrze schłodzoną.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Żeberka w przyprawach

Gulasz na ostro