w ,

Ryż po indyjsku

Składniki:

  • sól (według uznania)
  • wody (500 mililitrów)
  • chili (1/4 łyżek deserowych)
  • goździki (1/2 łyżek deserowych)
  • gorczyca w ziarnach (1/2 łyżek deserowych)
  • imbir (1/2 łyżek deserowych)
  • Cynamon (1/2 łyżek deserowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • margaryna (100 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • soczewica (100 gramów)
  • ryż długoziarnisty (300 gramów)

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę
dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić,
żeby trochę obeschły. W tym czasie nagrzać średnio
piekarnik. Wstawić ryż i soczewicę na 10 minut
do uprażenia.
Cebulę i czosnek
obrać. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, czosnek
zmiażdżyć w wyciskaczu. Połączyć czosnek z imbirem
i chilli i rozetrzeć.
W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę usmażyć na brązowozłoty kolor. Połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania.
Do garnka z cebulą
dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon
i goździki. Włożyć uprażony ryż z soczewicą,
wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez
5 minut na średnim ogniu.
Dodać 500 ml wody,
przyprawić solą, wsypać gorczycę. Gotować na małym
ogniu, aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie
potrzeby dolewać troszkę wody.
Gotowy ryż
przybrać odłożoną usmażoną cebulą i podawać na ciepło.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

6 osób

Kakaowy deser

Pikantne klopsiki