Składniki:
- sól (według uznania)
- wody (500 mililitrów)
- chili (1/4 łyżek deserowych)
- goździki (1/2 łyżek deserowych)
- gorczyca w ziarnach (1/2 łyżek deserowych)
- imbir (1/2 łyżek deserowych)
- Cynamon (1/2 łyżek deserowych)
- czosnek (2 ząbki)
- margaryna (100 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- soczewica (100 gramów)
- ryż długoziarnisty (300 gramów)
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę
dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić,
żeby trochę obeschły. W tym czasie nagrzać średnio
piekarnik. Wstawić ryż i soczewicę na 10 minut
do uprażenia.
Cebulę i czosnek
obrać. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, czosnek
zmiażdżyć w wyciskaczu. Połączyć czosnek z imbirem
i chilli i rozetrzeć.
W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę usmażyć na brązowozłoty kolor. Połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania.
Do garnka z cebulą
dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon
i goździki. Włożyć uprażony ryż z soczewicą,
wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez
5 minut na średnim ogniu.
Dodać 500 ml wody,
przyprawić solą, wsypać gorczycę. Gotować na małym
ogniu, aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie
potrzeby dolewać troszkę wody.
Gotowy ryż
przybrać odłożoną usmażoną cebulą i podawać na ciepło.
dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić,
żeby trochę obeschły. W tym czasie nagrzać średnio
piekarnik. Wstawić ryż i soczewicę na 10 minut
do uprażenia.
Cebulę i czosnek
obrać. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, czosnek
zmiażdżyć w wyciskaczu. Połączyć czosnek z imbirem
i chilli i rozetrzeć.
W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę usmażyć na brązowozłoty kolor. Połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania.
Do garnka z cebulą
dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon
i goździki. Włożyć uprażony ryż z soczewicą,
wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez
5 minut na średnim ogniu.
Dodać 500 ml wody,
przyprawić solą, wsypać gorczycę. Gotować na małym
ogniu, aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie
potrzeby dolewać troszkę wody.
Gotowy ryż
przybrać odłożoną usmażoną cebulą i podawać na ciepło.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
6 osób