w ,

Ryba w galarecie

Składniki:

  • karp (1.7 kilogramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • liście laurowe (3 sztuk)
  • ziele angielskie (3 sztuk)
  • cytrna w plasterkach (2 sztuk)
  • żelatyna (5 łyżek deserowych)
  • rodzynki (według uznania)

Przygotowanie:

Sprawionego karpia kroimy w dzwonki.Końcówki związujemy lekko bawełnianą nitką (aby się nie rozpadły w czasie gotowania).Do szerokiego garnka, wlewamy 2 litry wody. Gdy się zagotuje wkładamy włoszczyznę i przyprawy, łeb oraz większe płetwy.Głowę i płetwy wyjmujemy po około 1/2 godziny.Włoszczyznę gotujemy jeszcze około 15 minut. Wyjmujemy marchew (zostawiamy ją do dekoracji).Teraz wkładamy dzwonki ryby partiami, aby swobodnie leżały na dnie. Gotujemy 20-25 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar do drugiego garnka.Dosmaczamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.Dodajemy namoczoną żelatynę w małej ilości wody i zagotowujemy.Wylewamy ostudzony wywar na dno pułmiska. Jak stężeje, układamy dzwonki, oraz dekoracje z marchewki i spażonych rodzynek.Zalewamy ostrożnie, aby nie uszkodzić dekoracji. Jak stężeje, wlewamy resztę wywaru.Przed podaniem dekorujemy cytryną i pietruszką.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Kasza gryczana gotowana z porami

Pucharek malinowy