Składniki:
- karp (1.7 kilogramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- liście laurowe (3 sztuk)
- ziele angielskie (3 sztuk)
- cytrna w plasterkach (2 sztuk)
- żelatyna (5 łyżek deserowych)
- rodzynki (według uznania)
Przygotowanie:
Sprawionego karpia kroimy w dzwonki.Końcówki związujemy lekko bawełnianą nitką (aby się nie rozpadły w czasie gotowania).Do szerokiego garnka, wlewamy 2 litry wody. Gdy się zagotuje wkładamy włoszczyznę i przyprawy, łeb oraz większe płetwy.Głowę i płetwy wyjmujemy po około 1/2 godziny.Włoszczyznę gotujemy jeszcze około 15 minut. Wyjmujemy marchew (zostawiamy ją do dekoracji).Teraz wkładamy dzwonki ryby partiami, aby swobodnie leżały na dnie. Gotujemy 20-25 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar do drugiego garnka.Dosmaczamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.Dodajemy namoczoną żelatynę w małej ilości wody i zagotowujemy.Wylewamy ostudzony wywar na dno pułmiska. Jak stężeje, układamy dzwonki, oraz dekoracje z marchewki i spażonych rodzynek.Zalewamy ostrożnie, aby nie uszkodzić dekoracji. Jak stężeje, wlewamy resztę wywaru.Przed podaniem dekorujemy cytryną i pietruszką.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób