w , ,

Rolady wieprzowe w liściach pora

Składniki:

  • sznycel wieprzowy (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • musztarda (2 łyżek deserowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • Serek wiejski (4 łyżek stołowych)
  • por (2 sztuk)
  • margaryna (50 gramów)
  • śmietana (6 łyżek stołowych)
  • curry (2 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Sznycle wieprzowe natrzeć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z serkiem i rozłożyć na mięsie.
Pory podzielić na liście. Największe liście blanszować w osolonej wodzie 2 minuty. Kilka pozostałych liści pokroić w długie paski, resztę pokroić na kawałki.
Blanszowane liście rozłożyć, ułożyć na nich przygotowane sznycle i ciasno zwinąć. Roladki związać paskami pora lub nitką bawełnianą.
Do rondla włożyć margarynę, pokrojone pory, wlać śmietanę z curry, ułożyć rolady, dusić około 30 minut. Podawać z sosem i np. z duszoną marchewką.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa-krem z kalafiora

Flaczki z drobiu