Składniki:

  • ryż (400 gramów)
  • parmezan (100 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • pieprz biały (według uznania)
  • szafran (1 szczypta)
  • bulion warzywny (4 – 5 szklanek)
  • masło (80 gramów)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić w rondlu na łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła, roztopić, wsypać ryż, mieszając, smażyć na średnim ogniu. gdy ziarenka nabiorą szklistości wlać łyżkę wazową bulionu (może być z kostki), mieszając, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać szafran, następną porcję wywaru i gotować 20-25 min, stopniowo dolewając bulion. Gdy ryż będzie miękki, ale nierozgotowany, zdjąć rondel z ognia, dodać resztę masła, starty parmezan, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do smażonej wątróbki drobiowej bądź pieczeni z poprzedniego dnia.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Strucla z masą makową

Kotlety mielone z grzybów