Składniki:
- marchewka (1 pęczek)
- groszek cukrowy (200 gramów)
- ryż (500 gramów)
- wino białe (100 mililitrów)
- mięta (0,5 pęczek)
- bulion (1,5 litrów)
- masło (0,5 kostek)
- sok z cytryny (według uznania)
- dymka (1 pęczek)
Przygotowanie:
Groszek oczyścić. Oczyszczoną marchewkę pokroić, a opłukane, osuszone listki mięty posiekać. Oczyszczona dymkę posiekać ze szczypiorem i włożyć na rozpuszczone w rondlu masło, dusić 5 minut. Dodać wypłukany ryż i wymieszać. Wlać wino i zagotować. Gotować, mieszając, aż odparuje połowa płynu. Uzupełnić bulionem, włożyć marchewkę razem z groszkiem i dusić 4 minuty. Doprawić sokiem z cytryny.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób