w ,

Risotto z groszkiem i marchewką

Składniki:

  • marchewka (1 pęczek)
  • groszek cukrowy (200 gramów)
  • ryż (500 gramów)
  • wino białe (100 mililitrów)
  • mięta (0,5 pęczek)
  • bulion (1,5 litrów)
  • masło (0,5 kostek)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • dymka (1 pęczek)

Przygotowanie:

Groszek oczyścić. Oczyszczoną marchewkę pokroić, a opłukane, osuszone listki mięty posiekać. Oczyszczona dymkę posiekać ze szczypiorem i włożyć na rozpuszczone w rondlu masło, dusić 5 minut. Dodać wypłukany ryż i wymieszać. Wlać wino i zagotować. Gotować, mieszając, aż odparuje połowa płynu. Uzupełnić bulionem, włożyć marchewkę razem z groszkiem i dusić 4 minuty. Doprawić sokiem z cytryny.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z kapusty słodkiej z kiszoną papryką

Belvedere tangerine dream