Składniki:
- kotlety schabowe (4 sztuk)
- pieczarki (50 gramów)
- cebula (4 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- smalec (1 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- przecier pomidorowy (3 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- tymianek (1 szczypta)
- cukier (1 szczypta)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- wino wytrawne białe (1 szklanek)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone kotlety rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem i tymiankiem, zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, a na smalcu usmażyć usmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki i pokrojone pieczarki, oprószyć mąką, skropić wodą i chwilę dusić. doprawić solą i pieprzem, wlać w8ino, przełożyć do kotletów i dusić razem pod przykryciem. Po ok. 30 min dodać przecier pomidorowy, delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Chwilę dusić razem. Podawać z ryżem lub bakłażanami po prowansalsku.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
4 osób