w ,

Prowansalskie kotlety schabowe

Składniki:

  • kotlety schabowe (4 sztuk)
  • pieczarki (50 gramów)
  • cebula (4 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • smalec (1 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • przecier pomidorowy (3 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • tymianek (1 szczypta)
  • cukier (1 szczypta)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • wino wytrawne białe (1 szklanek)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone kotlety rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem i tymiankiem, zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, a na smalcu usmażyć usmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki i pokrojone pieczarki, oprószyć mąką, skropić wodą i chwilę dusić. doprawić solą i pieprzem, wlać w8ino, przełożyć do kotletów i dusić razem pod przykryciem. Po ok. 30 min dodać przecier pomidorowy, delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Chwilę dusić razem. Podawać z ryżem lub bakłażanami po prowansalsku.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

4 osób

Prosię z chrzanem

Sos curry