Składniki:
- ser camembert (120 gramów)
- ziemniaki (6 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- boczek (150 gramów)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- śmietana (3 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować i pokroić na plastry. Oczyszczona cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę lub na paski. Połowę oliwy i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć ziemniaki i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Oprószyć sola oraz pieprzem.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć boczek, cebulę oraz czosnek i przełożyć do ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną. Ser pokroi c na plastry i ułożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z sałatą.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć boczek, cebulę oraz czosnek i przełożyć do ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną. Ser pokroi c na plastry i ułożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z sałatą.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób