Składniki:

  • ser camembert (120 gramów)
  • ziemniaki (6 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • boczek (150 gramów)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (3 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki ugotować i pokroić na plastry. Oczyszczona cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę lub na paski. Połowę oliwy i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć ziemniaki i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Oprószyć sola oraz pieprzem.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć boczek, cebulę oraz czosnek i przełożyć do ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną. Ser pokroi c na plastry i ułożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z sałatą.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Pulpety ryżowe z mięsem

Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku