Składniki:
- mąka (80 dekagramów)
- masło roślinne (25 dekagramów)
- żółtko (2 sztuk)
- cukier puder (3 dekagramów)
- sól (według uznania)
- śmietana (1 szklanek)
- drożdże (5 dekagramów)
- jabłko antonówka (56 sztuk)
- cukier (5 dekagramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- jajko (1 sztuk)
- cukier kryształ (według uznania)
Przygotowanie:
Śmietanę rozetrzeć z drożdżami. Odłożyć 5 dag tłuszczu. Resztę masła roślinnego posiekać z mąką, śmietaną roztartą z drożdżami, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść ciasto (nie wyrabiać zbyt długo), rozwałkować na grubość około 1/2 cm i pokroić na kwadraty o boku około 10 cm. Odłożoną część tłuszczu roztopić i posmarować nim kwadraty. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Na każdy kwadrat .położyć plasterek jabłka z cukrem. Zwijać je formując półksiężyce. Rogaliki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajem i posypywać cukrem kryształem. Piec w bardzo gorącym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
8 osób