w ,

Półfrancuskie rogaliki z jabłkami

Składniki:

  • mąka (80 dekagramów)
  • masło roślinne (25 dekagramów)
  • żółtko (2 sztuk)
  • cukier puder (3 dekagramów)
  • sól (według uznania)
  • śmietana (1 szklanek)
  • drożdże (5 dekagramów)
  • jabłko antonówka (56 sztuk)
  • cukier (5 dekagramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • jajko (1 sztuk)
  • cukier kryształ (według uznania)

Przygotowanie:

Śmietanę rozetrzeć z drożdżami. Odłożyć 5 dag tłuszczu. Resztę masła roślinnego posiekać z mąką, śmietaną roztartą z drożdżami, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść ciasto (nie wyrabiać zbyt długo), rozwałkować na grubość około 1/2 cm i pokroić na kwadraty o boku około 10 cm. Odłożoną część tłuszczu roztopić i posmarować nim kwadraty. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Na każdy kwadrat .położyć plasterek jabłka z cukrem. Zwijać je formując półksiężyce. Rogaliki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajem i posypywać cukrem kryształem. Piec w bardzo gorącym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Rolada z ryby

Brioszki z truskawkami