w ,

Krem brulee z owocami

Składniki:

  • mleko (2 szklanek)
  • śmietanka (2 szklanek)
  • żółtka (9 sztuk)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (1 łyżek stołowych)
  • cukier brązowy (1,5 łyżek stołowych)
  • poziomki (0,5 szklanek)
  • jagody (według uznania)

Przygotowanie:

Wymieszać mleko ze śmietanką, cukrem oraz cukrem waniliowym, mieszając, zagotować. Zmiksować żółtka, nie przerywając miksowania, powoli wlewać do nich mleko ze śmietanką. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do większego naczynia, wypełnionego 2-3 cm warstwą wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 minut. Miseczki z wystudzonym kremem wstawić na 3 godziny do lodówki. na krótko przed podaniem wyjąć krem z lodówki, posypać brązowym cukrem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 2 minuty, żeby cukier się skarmelizował i utworzył na powierzchni deseru apetycznie przypieczoną skórkę (w środku ma być zimny). Każda porcję udekorować jagodami, poziomkami i pokrojonymi w plastry truskawkami.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

4 osób

Ciastka z pestkami słonecznika

Kurczę w czosnku