Składniki:

  • jajko (8 sztuk)
  • mąka tortowa (9 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (6.5 łyżek stołowych)
  • cukier (1.75 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • mleko (0.5 litrów)
  • mąka pszenna (1.5 łyżek stołowych)
  • masło (1 sztuk)
  • kakao (2 łyżek stołowych)
  • Herbata (0.5 szklanek)
  • alkohol (0.5 szklanek)
  • olejek rumowy (według uznania)
  • herbatnik (200 gramów)
  • polewa czekoladowa (1 sztuk)

Przygotowanie:

Wykonanie biszkoptu: całe jajka razem z cukrami, ubijamy mikserem na puch (dość długo). Teraz po woli wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką, wszystko łączymy.Cisto przełożyć do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na złoty kolor około 20 minut w temp. 160 stopni.Masa: zagotować mleko z cukrem. Trochę mleka zimnego wymieszać z mąkami i wlać na wrzące mleko. Gęsty budyń odstawić do wystygnięcia.Masło dobrze utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kakao.Biszkopt nasączyć 1 szklaną przygotowanego ponczu.Złożenie: biszkopt – masa – ciastka nasączone alkoholem – polewa.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

15 osób

Kolorowe kwiatuszki

Farsz pierogowy z suszonych grzybów do czerwonego