Składniki:
- jajko (8 sztuk)
- mąka tortowa (9 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (6.5 łyżek stołowych)
- cukier (1.75 szklanek)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- cukier waniliowy (10 gramów)
- mleko (0.5 litrów)
- mąka pszenna (1.5 łyżek stołowych)
- masło (1 sztuk)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- Herbata (0.5 szklanek)
- alkohol (0.5 szklanek)
- olejek rumowy (według uznania)
- herbatnik (200 gramów)
- polewa czekoladowa (1 sztuk)
Przygotowanie:
Wykonanie biszkoptu: całe jajka razem z cukrami, ubijamy mikserem na puch (dość długo). Teraz po woli wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką, wszystko łączymy.Cisto przełożyć do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na złoty kolor około 20 minut w temp. 160 stopni.Masa: zagotować mleko z cukrem. Trochę mleka zimnego wymieszać z mąkami i wlać na wrzące mleko. Gęsty budyń odstawić do wystygnięcia.Masło dobrze utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kakao.Biszkopt nasączyć 1 szklaną przygotowanego ponczu.Złożenie: biszkopt – masa – ciastka nasączone alkoholem – polewa.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
15 osób